Skrzynka należy do serii
Atlas Polskich Ryb
Jak wszystkim wiadomo - ryby łowi się za pomocą wędki. Nie wyruszaj na kesze bez odpowiedniego sprzętu. Jeśli wybierasz się na wędkowanie po raz pierwszy w życiu - instrukcję dotyczącą łowienia keszy znajdziesz w opisie skrzynki finałowej (KLIK).
Zdecydowana większość keszy umieszczona jest na sosnach, na wysokości mniej więcej 8 metrów.
UWAGA! Sprawdź kolor taśmy izolacyjnej, oklejonej tuż pod nakrętką złowionej PETki oraz zapisz znajdującą się w logbooku "rybkocyferkę". Dane te będą Ci potrzebne do ustalenia współrzędnych pojemnika finałowego.
Każdy kesz jest zagadką, której rozwiązania szukasz, studiując listing. Życzę udanej zabawy!
ŁOSOŚ
Nazwa Salmo salar pochodzi z łacińskiego połączenia salmo i salar, co oznacza „mieszkańca słonej wody”. Mięso z łososia jest naturalnie białe. Łosoś zawdzięcza swój intensywny kolor pigmentowi, astaksantynie, którą uzyskuje głównie z diety. Ten naturalny pigment należy do rodziny karotenoidów, która jest szeroko rozpowszechniona w wielu żywych organizmach, zarówno roślinach, jak i zwierzętach. Występuje w wielu skorupiakach (kraby, homary, krewetki) mikroalgach i drożdżach.
Wygląd:
Łosoś dorasta do 150 cm długości i 24 kg masy ciała. Według ustnych przekazów łososie z populacji drawskiej (zwane również królewskimi) osiągały 150 cm i aż 46 kg masy. Łuski drobne, mocno osadzone. Linia boczna dobrze widoczna. Na linii grzbietu występuje mała, czerwono-szara płetwa tłuszczowa (charakterystyczna dla łososiowatych). Głowa z wielką i silnie uzębioną paszczą. Podczas tarła samce zmieniają ubarwienie na czerwonawe, a żuchwa przybiera kształt haka. Młode mają na bokach ciemne i czerwone plamki. Osobniki dorosłe mają nieregularne czarne plamy na górnej połowie ciała.
Występowanie:
Łosoś atlantycki występuje w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk oraz w Morzu Czarnym. W jeziorach Ładoga i Onega tworzy formy wyłącznie słodkowodne.
Odżywianie:
To ryba drapieżna, w związku z czym odżywia się skorupiakami, larwami owadów i jętek, planktonem (chruściki, kiełże) oraz małymi rybkami, a także owocami morza: kalmarami, krewetkami, węgorzami.
Rozmnażanie:
W naturze łosoś to typowa ryba anadromiczna tzn. wędrująca na czas rozrodu z mórz do rzek. W czasie tej wędrówki łososie kierują się zapachem wody w miejscu, w którym przyszły na świat. W trakcie przekraczania granicy wód słodkich i słonych dokonują się w ich organizmach zmiany biochemiczne i fizjologiczne. W trakcie wędrówki nie pobierają pokarmu. Tarło odbywa się jesienią, w zimnej, dobrze natlenionej wodzie o silnym prądzie. Ikra w liczbie do 30 000 ziaren (o średnicy 4–7 mm) jest składana do jamek wygrzebanych przez samicę w piaszczystym lub kamienistym dnie. Larwy wykluwają się wiosną. Mają one długość około 2 cm. Okres resorpcji woreczka żółtkowego trwa około 40 dni. Po tarle wiele osobników ginie. Osobniki młode spędzają w rzekach 2–3 lata, następnie wędrują do morza, przybierają wtedy barwę szarozieloną na grzbiecie i srebrzystobiałą na bokach i brzuchu (tzw. stadium smolt). W morzu spędzają kolejne 2–3 lata, po czym wracają do tej samej rzeki na tarło.
Ochrona:
Wymiar ochronny: 35 cm
Na wodach PZW (w ujściach rzek do Morza Bałtyckiego oraz w rzekach Drwęca, Drawa i Wisła od Włocławka do ujścia) wymiar ochronny wynosi 50 cm.
W wodach morskich wymiar ochronny wynosi 60 cm.
Okres ochronny: od 1.X do 31.XII
W wodach morskich od 1.VI do 15.IX obowiązuje okres ochronny poza 4-milowym pasem wód przybrzeżnych.
W wodach morskich od 15.IX do dnia 15.XI obowiązuje okres ochronny w 4-milowym pasie wód przybrzeżnych z wyłączeniem wód w granicach właściwości terytorialnej Okręgowego Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego w Gdyni.
Dobowy limit połowu - 2 szt. (łącznie z trocią i trocią jeziorową)
Ciekawostki:
SalmoFan - to próbnik z paletą barw mięsa łososia, używany w obrocie handlowym tą rybą.
Narzędzie ma kształt wachlarza - zawiera wszystkie barwy, jakie może przyjąć mięso łososi szlachetnych (jest to 15 odcieni - od bladoróżowego do głęboko purpurowego, przy najbardziej pożądanym pomarańczu). Produkowany jest przez firmę chemiczną Hoffmann-LaRoche (Bazylea). Używany był m.in. w procesach o chemiczne barwienie mięsa ryb.
Źródło: https://atlasryb.online
https://wielkaryba.pl
Aby uzyskać współrzędne skrzynki w terenie należy odpowiedzieć na pytanie:
Podstaw x do wzoru:
N 51° 27.352 + x'
E 17° 08.824 + x'