Skrzynka należy do serii
Atlas Polskich Ryb
Jak wszystkim wiadomo - ryby łowi się za pomocą wędki. Nie wyruszaj na kesze bez odpowiedniego sprzętu. Jeśli wybierasz się na wędkowanie po raz pierwszy w życiu - instrukcję dotyczącą łowienia keszy znajdziesz w opisie skrzynki finałowej (KLIK).
Zdecydowana większość keszy umieszczona jest na sosnach, na wysokości mniej więcej 8 metrów.
UWAGA! Sprawdź kolor taśmy izolacyjnej, oklejonej tuż pod nakrętką złowionej PETki oraz zapisz znajdującą się w logbooku "rybkocyferkę". Dane te będą Ci potrzebne do ustalenia współrzędnych pojemnika finałowego.
Każdy kesz jest zagadką, której rozwiązania szukasz, studiując listing. Życzę udanej zabawy!
LIPIEŃ
Lipień to ryba o delikatnym smaku i miękkim mięsie, które doskonale komponuje się z różnymi przyprawami i technikami kulinarnymi.
Wygląd:
Dorasta przeciętnie do 30 cm, maksymalnie do 60 cm długości i 6,7 kg masy ciała. Ciało ma lekko spłaszczone i małą głowę. Otwór gębowy niewielki, przedni, z drobnymi zębami, szczęka górna nieco dłuższa od dolnej. Łuski są duże, mocno osadzone w skórze.
Młode osobniki są srebrzysto-jasnozielone z niebieskawymi plamami na bokach. Osobniki starsze mają grzbiet szarozielony, zielonkawe boki i biały brzuch. Na bokach podłużne ciemne smugi odpowiadające poszczególnym rzędom łusek. Płetwy nieparzyste mają bladofioletowy odcień, płetwa grzbietowa jest długa, wysoka i ozdobiona kilkoma rzędami czerwonych i czarnych plamek. Całe ciało ma metaliczny połysk. Płetwy grzbietowa, odbytowa, i piersiowe większe u samców niż u samic.
Dymorfizm płciowy zaznacza się większymi rozmiarami samców oraz – w okresie godowym – ich jaskrawym ubarwieniem i powiększoną płetwą grzbietową.
Występowanie:
Lipień pospolity jest gatunkiem charakterystycznym dla czystych, górskich rzek i strumieni o szybkim nurcie. Łatwo więc wywnioskować, że preferuje wody o wysokiej zawartości tlenu. W Polsce ryby te występują na obszarze Pomorza, Sudetów czy Karpat. Spotyka się go w strumieniach górskich i rzekach, takich jak Dunajec, San, Biebrza, Ruda czy Drawa. Dodać też należy, że w okresie letnim ryba lipień preferuje szybko płynące, chłodne wody, często zasiedlając dno rzeki w poszukiwaniu pokarmu. Natomiast jesienią lipienie zaczynają przygotowywać się do zimy. W tym czasie mogą więc migrować do spokojniejszych, głębszych miejsc, gdzie woda jest bardziej stabilna termicznie i zapewnia im ochronę przed zimowymi warunkami.
Odżywianie:
Żywi się głównie larwami chruścików, jętek i innych owadów oraz owadami zbieranymi z powierzchni wody, a także mięczakami i innymi bezkręgowcami. Duże osobniki zjadają również ryby, a nawet małe ssaki.
Rozmnażanie:
Samce dojrzewają płciowo w 2 lub 3 roku życia, a samice w 4. Wiosną, w okresie tarła, lipień podejmuje krótkie wędrówki poszukując żwirowych lub kamienistych tarlisk z dobrze natlenioną wodą, które znajduje przeważnie w niedużych dopływach. Tarło obywa się w temperaturze 6–8 °C. Ikra ma barwę bursztynową, jest zasypywana w piasku przez samca, który broni jej przez 2–3 tygodnie inkubacji. Często w jednym gnieździe składa jaja kilka samic.
Ochrona:
Wymiar ochronny: 30 cm
Okres ochronny: 1.III – 31.V
Ciekawostki:
Ryba tuż po wyjęciu z wody pachnie tymiankiem, stąd też wywodzi się jej łacińska nazwa. Ze względu na interesujący wygląd spotykany w akwariach publicznych.
Źródło: https://atlasryb.online
https://wielkaryba.pl
Aby uzyskać współrzędne skrzynki w terenie należy odpowiedzieć na pytanie:
Podstaw x do wzoru:
N 51° 27.184 - x'
E 17° 09.505 + x'