Skrzynka należy do serii
Atlas Polskich Ryb
Jak wszystkim wiadomo - ryby łowi się za pomocą wędki. Nie wyruszaj na kesze bez odpowiedniego sprzętu. Jeśli wybierasz się na wędkowanie po raz pierwszy w życiu - instrukcję dotyczącą łowienia keszy znajdziesz w opisie skrzynki finałowej (KLIK).
Zdecydowana większość keszy umieszczona jest na sosnach, na wysokości mniej więcej 8 metrów.
UWAGA! Sprawdź kolor taśmy izolacyjnej, oklejonej tuż pod nakrętką złowionej PETki oraz zapisz znajdującą się w logbooku "rybkocyferkę". Dane te będą Ci potrzebne do ustalenia współrzędnych pojemnika finałowego.
Każdy kesz jest zagadką, której rozwiązania szukasz, studiując listing. Życzę udanej zabawy!
SUM
Sum to słodkowodna ryba, która obok bieługi jest jednym z największych gatunków spotykanych w Europie.
Wygląd:
Największa ryba słodkowodna Europy. Osiąga długość ponad 2 m i masę ciała ponad 100 kg (maksymalnie 5 m i wagę 306 kg). Ciało długie pozbawione łusek, głowa duża, otwór gębowy duży silnie uzębiony. Nad górną szczęką znajdują się dwa długie, a pod dolną cztery krótkie wąsy. Płetwa grzbietowa jest silnie zredukowana, posiada tylko 3-5 promieni, natomiast płetwa odbytowa jest bardzo długa i sięga prawie do zaokrąglonej płetwy ogonowej. Ogon bardzo długi, stanowi 3/5 długości ciała. Oczy małe, nozdrza zakończone krótkimi mięsistymi rurkami.
Ubarwienie zależy od środowiska. Grzbiet jest ciemny lub prawie czarny, czasem z zielonkawym, niebieskawym lub brązowawym odcieniem. Boki ciemnożółtawobiałe z wyraźnym szarobrązowym marmurkowym wzorem, brzuch szarobiały z ciemnymi nieregularnymi plamami. Czasami występują czerwonookie osobniki albinotyczne.
Występowanie:
Żyje w dużych rzekach oraz zbiornikach zaporowych, w jeziorach rzadki. Aktywny zazwyczaj po zmroku, dzień spędza leżąc nieruchomo na dnie w głębokich miejscach o spokojnym przepływie. Jest samotnikiem, chociaż czasem żeruje w grupach. Jest wybitnie ciepłolubny.
Odżywianie:
Młodociane osobniki zjadają początkowo skorupiaki, robaki itp. Starsze są wybitnymi drapieżnikami. Poluje na ryby różnych gatunków, jest kanibalem. Czasem zjada żaby, małe ssaki a nawet ptaki wodne. Jednakże wbrew pozorom większość zdobyczy to niewielkie rybki o długości kilkunastu centymetrów. Zimą nie żeruje.
Rozmnażanie:
Dojrzałość płciową osiąga w wieku 3-6 lat. Tarło odbywa się w VI, czasem w VII w temperaturze około 20 °C, na zarośniętych płyciznach. Ikra składana jest na roślinach, samica buduje gniazdo i składa do niego około 500 tys. ziaren ikry, której pilnuje samiec. Wylęg następuje po 3-4 dniach. Okres larwalny kończy się po około 21 dniach. Młode osobniki wyglądem przypominają kijanki. W 7 roku życia sum osiąga metr długości, a w wieku 15 lat mierzy około 150 cm. Żyje około 30 lat.
Ochrona:
Okres ochronny:
Wymiar ochronny: 70 cm
Limit połowu: 1 szt. w ciągu doby.
Ciekawostki:
Mięso suma ma słodkawy posmak. Najwyżej cenione pod tym względem są młode osobniki, które nie przekroczyły wagi 15 kg. Większe sumy nie tylko zawierają więcej tłuszczu, ale przede wszystkim w ich mięsie mogą być obecne zanieczyszczenia, w tym rtęć zwiększająca ryzyko chorób neurologicznych (np. choroby Alzheimera).
Źródło: https://atlasryb.online
https://wielkaryba.pl
Aby uzyskać współrzędne skrzynki w terenie należy odpowiedzieć na pytanie:
Podstaw x do wzoru:
N 51° 27.571 + x'
E 17° 09.343 + x'