Za chwilę ugotujesz 10 dań wielkanocnych z różnych regionów Polski, a wraz z nimi koordynaty skrzynki.
Możesz też pójść na skróty i sprawdzić odpowiedzi tutaj, ale to tak, jakby nie posolić ziemniaków do sałatki jarzynowej.
Spróbuj najpierw samemu!
Bonus: jeśli po drodze do kesza uważnie się rozejrzysz, to zobaczysz, jak największy Pudzian świata wygłasza Urbi et Orbi.
Skrzynka zawiera na start: certyfikaty dla pierwszych znalazców, przepisy z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, własne pisadło oraz świąteczne fanty na wymianę (co warto mieć na uwadze zwłaszcza, jeśli zabiera się dzieci). Najlepiej podejmować za dnia - w ciepłe dni późnym popołudniem i wieczorem możesz mieć towarzystwo.
N 50°AB.CDE E 19°FG.HIJ
A. Na początek coś łatwego. Ciulim lelowski:
- brzmi jak czulent, więc obstawiam, że jest tam wieprzowina i na maksa cebuli, ewentualnie ziemniaki (4)
- jest to danie oparte na tradycyjnych składnikach, takich jak zboże ozime i ziemniaki plus mięso, które było aktualnie dostępne na przednówku (5)
- to zupa z ziemniakami, zakwasem, śmietaną i kolendrą o rzadkiej konsystencji (6)
B. Pogrzeb żuru i śledzia, praktykowany dawniej na Kujawach i Pomorzu to:
- zakopywanie resztek jedzenia na peryferiach wsi (8)
- dodatkowy dzień po świętach wielkanocnych, w trakcie którego dojadano przygotowane na tę okoliczność potrawy (4)
- uroczysty przemarsz z palmami w Wielką Niedzielę, podczas którego niesiono również naczynia z żurem i śledziami (2)
C. Wielkanocny chlebiczek to:
- wypiek na słodko, z bakaliami (8)
- rodzaj grubszego opłatka z wielkanocnym tłoczeniem (3)
- niewielki chleb na zakwasie, wypiekany w Wielkanoc po kilka na raz (0)
D. Serwatka, jajka i chrzan są składnikami:
- żuru jurajskiego (3)
- sułkowickiej krzonówki (0)
- gnata chrzanionego (5)
E. Rakowskie dzionie:
- spotkasz na dyskotece w Częstochowie, w dzielnicy Raków (3)
- wymagają ładowania kiszki (1)
- to rodzaj ciasta z mięsnym farszem (6)
F. Paskę bukowińską się:
- smaży (5)
- przyprawia i pozostawia do wysuszenia (8)
- piecze (0)
G. Handzlowska serwatka pochodzi z:
- Podkarpacia (9)
- Małopolski (6)
- Śląska (2)
H. Zylc nie obędzie się bez:
- podrobów drobiowych (3)
- podrobów wieprzowych (4)
- podrobów wołowych (9)
I. Tatarczuch to:
- ten kolega z pracy, który Cię denerwuje (9)
- taki chleb (5)
- potrawa ze zmielonego mięsa wołowego podawana z surowym żółtkiem i cebulą (1)
J. Polewka jurajska potrzebuje:
- krwi kaczej ‒ tak zwaną „czarną polewkę” podawano, gdy rodzina chciała dyskretnie dać do zrozumienia kandydatowi na męża, że został odrzucony (9)
- ziemniaków i maślanki ‒ w tych przepisach było już tyle ziemniaków, że w tym pewnie też są (1)
- suszu ‒ w Kusiętach pod Częstochową tradycyjnie na Wielkanoc piło się kompot z suszonych jabłek, gruszek, śliwek i moreli z dodatkiem maślanki (5)
The owner of this cache allows you to check if you have the correct solution to the puzzle (final cache coordinates). You can do this before you go cache hunting!
Statistics:
Attempts: 28 times,
Hits: 6 times.