Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
[SZJ21] ...a tutaj z jajek robimy majonez - OP9BNP
Skrzynki z jajem
Owner: Szemkel74
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 275 m. ASL.
 Region: Poland > świętokrzyskie
Cache type: Traditional
Size: Regular
Status: Ready for Search
Date hidden: 14-03-2021
Date created: 14-03-2021
Date published: 03-04-2021
Last modification: 19-04-2024
32x Found
2x Not found
3 notes
watchers 2 watchers
112 visitors
17 x rated
Rated as: Excellent
6 x recommended
This cache is recommended by: dzejbi, dziadek72, hobbbysta, kopernik18, Pawel 87, Rausz
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Go geocaching with children  Recommended at night  Bike  One-minute cache 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Majonez produkowany jest przez Społem od września 1959 roku. To pierwszy polski majonez produkowany na skalę przemysłową. Wcześniej Polki musiały ucierać majonez w domu.

W 1958 roku dyrektor Mieczysław Karpiniec, przedwojenny absolwent Politechniki Lwowskiej, stworzył Wydział Doświadczalny, w którym starano się znaleźć receptury na nowe produkty. Rozpracowaniem tej technologii i jej wdrożeniem zajął się pracujący w Zakładzie Doświadczalnym Janusz Cichocki - To był przypadek. W kieleckiej księgarni na ulicy Sienkiewicza kupiłem wydaną w Moskwie książeczkę - instrukcję dla robotników zakładów majonezowych. Nauczyłem się wtedy trochę rosyjskiego i zacząłem czytać. Było tam kilka rysunków urządzeń i taka "mniej więcej” receptura majonezu.

Po wielu próbach, przede wszystkim smakowaniu nowego produktu, powstała w kieleckim zakładzie receptura produkcji majonezu, która z niewielkimi modyfikacjami jest aktualna do dziś.

Pierwsze partie majonezu powstawały w Zakładzie Doświadczalnym w 20-kilogramowych garnkach już około Wielkanocy 1959 roku. Większa produkcja na skalę przemysłową rozpoczęła się we wrześniu 1959.

Pierwszy majonez miał okres przydatności do spożycia tylko miesiąc. To dlatego, że majonez z powodu zbyt szybkiego mieszania był zbyt napowietrzony i szybciej się psuł.

Ponieważ były problemy ze świeżością jajek trzeba było żółtka wybijać ręcznie. Przy taśmie siedziały panie, rozbijały jajko, wąchały je i oddzielały żółtka. Innej metody nie było. Maszyna mogła wybić żółtka, ale nie była w stanie wywąchać, które jajko jest zepsute

Produkcja majonezu wydaje się prosta. Do żółtek dodaje się wody, trochę musztardy kieleckiej do smaku, potem olej i miesza się wszystko tak, by powstała emulsja, taka w sam raz, nie za gęsta, o dobrej barwie, odpowiednim smaku i zapachu. Do tego, jaka ma być, trzeba było dojść samodzielnie, bo żadnej polskiej normy nie było. To dopiero tu Jerzy Kudliński i Aleksandra Dobrut na podstawie majonezu kieleckiego opracowali polską normę na majonez, która - co ciekawe - obowiązuje do dziś.

Kielecki majonez jest nieco ostry i kwaskowy. To dlatego, że zawiera dodatek w postaci specjalnej kieleckiej musztardy do majonezu. Dobór surowców do produkcji musztardy nie jest przypadkowy. Podlega standardom i jest ściśle określony.

W dobie faszerowania żywności konserwantami, polepszaczami, sztucznymi barwnikami i aromatami majonez kielecki jest jednym z nielicznych produktów, które nie tylko nie zawierają w swoim składzie konserwantów, ale, co niezwykle ważne, także innych "sztucznych” substancji: zagęstników czy stabilizatorów. - W tamtych latach nie było żadnych chemicznych cudów, które można było dodawać do majonezu. I tak jest do dziś…

 

O keszu:

w dniu 17.09.2023 z powodu kradzieży całej skrzynki wraz z maskowaniem - zmiana lokalizacji i maskowania

w dniu 19.04.2024 kolejna zmiana miejscówki kesza - teraz może przetrwa dłużej...

mały pojemnik -  najlepiej podejmować wieczorkiem, by go nie spalić...

 

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
tego spróbuj
a to widzi kesz
Log entries: Found 32x Not found 2x Note 3x Picture 2x All entries Gallery