Ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od uprawianych w innych regionach wyższy poziom cukru w owocach. Wpływ na to ma specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu chłodne noce i upalne dni (znaczne dobowe wahania temperatury).
Truskawka kaszubska produkowana jest na obszarze powiatów kartuskiego, kościerskiego i bytowskiego oraz w gminach: Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce i Cewice.
Pod nazwą truskawka kaszubska sprzedawane są wyłącznie truskawki z następujących odmian: Senga Sengana, Elsanta, Honeoye i należące do klasy „ekstra” lub kategorii „I”.
Historia sprowadzenia truskawek na Kaszuby wzbudza kontrowersje, ale wiadomo, że przybyły na ten obszar na początku XX w. Jednak niepodważalny jest fakt, że powierzchnia ich uprawy zwiększała się w tym regionie z roku na rok. Smak i popularność truskawek doprowadziły do znacznego wzrostu liczby upraw.
Pola truskawkowe rozrastały się przez ponad pół wieku, by ostatecznie stać się nieodłączną częścią kaszubskiego krajobrazu. Obecnie na tym terenie jest ok. 1500 plantacji! Właśnie ich obfitość doprowadziła do tego, iż podjęta została decyzja o urządzeniu i zorganizowaniu – na początku lat 70. ubiegłego wieku – święta Truskawkobrania. Jest to impreza plenerowa odbywająca się od 1971 roku w pierwszą niedzielę lipca na Złotej Górze nieopodal Brodnicy Górnej. O popularności Truskawkobrania świadczy także liczba osób, które biorą w nim udział. Impreza ta jest największą imprezą w tym regionie. Szacuje się, iż w Truskawkobraniu w 2002 r. wzięło udział 30 tysięcy osób, w 2004 r. i 2005 r. było już ich około 40 tysięcy. O popularności tego święta świadczy również fakt, iż w ciągu jednego dnia w 2005 r. sprzedano tam prawie 2 tony truskawek. Podczas Truskawkobrania odbywają się liczne konkursy, w tym związane z truskawką, np. na najlepsze ciasto truskawkowe, oraz organizowany jest konkurs na „truskawkową fraszkę”.
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien