Oto kolejna skrzynka będąca częścią Projektu Gryf,
stworzonego wraz z PGL LP Nadleśnictwo Trzebież.
Znajdujesz się w lesie – tu da się przeżyć! 
Las da Tobie wszystko, co do prostego życia potrzeba – schronienie nad głową, opał na ognisko oraz pożywienie. Pomijając zwierzynę łowną, możemy żywić się nie tylko „korzonkami” – smakowite i zdrowe są owoce lasu.
Obok jadalnych grzybów, korzeni i ziół znajdujemy liczne – często już zapomniane – owoce lasu.
Oto ich lista i o nich ciekawostki:
- MALINY – warto sięgnąć po pełne witamin owoce, a także liście maliny. Mają one właściwości lecznicze – to najlepszy lek na przeziębienie, stosuje się ją także w chorobach reumatycznych, miażdżycy, chorobom nerek, a ich cukier jest bezpieczny dla cukrzyków. I są pyszne! :D
- POZIOMKI – prekursor naszej truskawki, dojrzewa w VI i VII.
- JAGODY – czarne jagody są nie tylko pyszne, ale też szalenie zdrowe – brak tu miejsca na opisanie ich cudownych właściwości leczniczych i kosmetycznych. Jedno jest pewne – maseczek się z nich nie robi ;)
- BORÓWKA CZERWONA, tzw. brusznica – dojrzewa VIII – X. Leczniczo cenne są głównie liście, używane przy stanach zapalnych i zakaźnych dróg moczowych –działają nawet tam, gdzie nie działa penicylina. Owoce służą celom dietetycznym – regulują trawienie. Są pysznym dodatkiem do mięs.
- JEŻYNY – „Spożycie 100g malin lub jeżyn pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na miedź, wynoszące zaledwie 1mg, która jest potrzeba do tworzenia hemoglobiny i wielu enzymów.
- ŻURAWINA – wszędzie reklamowana na drogi moczowe, cóż więcej? J
- ORZECHY LASKOWE – bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Wspaniale działają na cerę
Ich liście w postaci komprssów leczą żylaki i wrzody.
- ORZESZKI BUKA, tzw. bukiew – wysoko kwasotwórcze orzeszki bukowe, są bogate w łatwo przyswajalne żelazo, magnez i wapń.W bukwi jest alkaloid o oszałamiającym działaniu zwany faginą – rozkłada się on po podgrzaniu, dlatego przed zjedzeniem powinno się je –jak słonecznik – rozgrzać na patelni.
- ŻOŁĘDZIE – pożywienie naszych przodków w czasach neolitu. Właściwości lecznicze posiada głównie kora dębowa.
- RÓŻA – znamy wiele gatunków róży, które mają jadalne owoce. Owoce te są multiwitaminowe i multimineralne. Posiadają ogromną ilość witaminy C- 23x więcej niż sok pomarańczy.
- GŁÓG – ich mdłe owoce są rzadko używane w kulinarii, za to w lecznictwie jest zwany „lekiem starości” – znakomicie wzmacniają serce, a także na przemianę materii.
- JARZĘBINA – oprócz korali, można z nich zrobić pyszne dżemy, konfitury, soki i nalewki. Przed spożyciem należy je przemrozić – wtedy tracą cierpkość i goryczkę.
- BEZ CZARNY – Świetna roślina na przeziębienia, działa napotnie, łagodnie moczopędnie i przeczyszczająco. Owoce bzu usuwają ból – napar wypity np. po usunięciu zęba, łagodzi ból aż do zaniku. Kwiaty bzu – stosowane są w kosmetyce – kompresy polecane są na odmrożone miejsca, a także na opuchnięte powieki.
- DEREŃ – leczniczo jako środek pobudzający apetyt, wzmacniający i ściągający, a także jako owoc na pyszne nalewki :D
- BERBERYS– słynie w medycynie ludowej jako lek przeciwszkorbutowy - owoce posiadają wielką ilość witamin C oraz P (rutyny). Wszystkie części rośliny mają przeznaczenie lecznicze – ale tu brak miejsca na opisanie tej cennej rośliny.
Poza powyższymi jadalne są: Jabłoń dzika, Dzikie śliwki, Pigwa, Porzeczki czerwone, Grusza polna, tzw. ulęgałka.
Zachęcam do próbowania i korzystania z dobrodziejstw natury – często skuteczniejszej i zdrowszej od chemii farmaceutyków.
Smacznego i na zdrowie! 
O SKRZYNCE:
Na pierwszych siedmiu Znalazców czekają certyfikaty - grupa zabiera tylko jeden certyfikat!
Podpowiedź: Było trzech braci, został jeden ;)
W listopadzie 2015 keszyka reaktywowali Got i Dezerter - chwała im za to! ;)
You must be logged-in to see additional hints