W 1845 roku rodzina Häuslerów stawia przy Greiffenbergerstrasse (obecnie ulica Sobieskiego) winiarnie otoczną sadami (obecnie teren targowiska „Flora”). Rodzinny interes musiał się dobrze kręcić, budynek winiarni rozrasta się, postawiono komin wytwórni win a na dachu utworzono restaurację z tarasem widokowym serwującą wina nie tylko rodzimej produkcji. Häuslers Weinkeller (Winiarnia Hauslera) dostarczała także trunki do ówczesnych sklepów, gospód, zajazdów i restauracji.
Dla podtrzymania tradycji po 1945 roku w budynku założono tak zwane Centralne Piwnice Win Importowanych. To właśnie tu w latach PRL zwożono w beczkach wina z dawnej Jugosławii, Bułgarii i Węgier. Tu też je rozlewano, podobno obficie mieszając z wodą. Jeśli wierzyć plotkom, to część zawartości beczek lądowała w gardłach odpowiedzialnych za rozlew pracowników.
Przez kolejne lata budynek służył głównie lokalnym przedsiębiorcą mieszcząc w swoich pomieszczeniach głównie hurtownie. W maju 2005 roku w budynku otworzono klub/dyskotekę z najdłuższym barem na Dolnym Śląsku.
Na dwa dni przed zakończeniem 2010 roku w budynku winiarni, gdzie od kilku lat mieściła się hurtownia fajerwerków, wybuchł pożar. Z dymem poszło około 1,5 tony materiałów pirotechnicznych, akcję utrudniał 20 stopniowy mróz.
Po dawnej winiarni pozostał gmerk z 1845 roku świadczący o założycielu i piwnice.
Opis i zdjęcia pochodzą z:
Jelonka.com: http://www.jelonka.com/news,single,init,article,7736 oraz fotopolska.eu
CIEKAWOSTKA
Zielonogórski szampan produkowano początkowo z jabłek według receptury opracowanej w Jeleniej Górze. Wyobraźmy sobie: jest winobranie 1825 r. W winiarni koło ratusza, przy karafce wina, spotyka się trzech biznesmenów - producent papy z Jeleniej Góry, fabrykant z Zielonej Góry oraz właściciel winnicy. Postanawiają razem produkować niemiecki szampan.
Może ta historia miała zupełnie inny początek. Nie w tej winiarni, nie tego roku i nie podczas winobrania. Jednak na pewno trzej panowie: Karl Samuel Häusler, Friedrich Gottlob Förster i August Grempler założyli w 1826 r. pierwszą w Niemczech wytwórnię wina musującego. Początkowo jedynie wytwarzano je w Zielonej Górze a główny skład handlowy umiejscowiono w Jeleniej Górze. To z tego miasta pochodził inicjator przedsięwzięcia, producent papy i kupiec Karl Samuel Häusler. W 1824 r. wymyślił on recepturę pierwszego niemieckiego szampana produkowanego na bazie wina jabłkowego. Potrzebny surowiec dostarczał mu z Zielonej Góry fabrykant Friedrich Gottlob Förster. Dołączył do nich August Grempler właściciel winiarni i winnicy (dzisiejsze Winne Wzgórze wokół Palmiarni). Dopiero w 1829 r. w zielonogórskiej winiarni przy ul. Moniuszki wybudowano odpowiednie piwnice niezbędne do przechowywania wina.
Z oferty Gremplera
Źródło: http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120701/WINOBRANIE03/70827014
Skrzynka to mały pojemnik zawierający logbook, ołówek temperówkę, kilka fantów na wymianę oraz certyfikaty dla trzech pierwszych znalazców.
Symbol | Type | Coordinates | Description |
---|---|---|---|
Interesting place | --- | Gmerk z 1845 | |
Parking area | --- | Tutaj możesz zostawić samochód |