Please log in to see the coordinates.
Cache attributes
Description
PL
Inne nazwy siedzunia sosnowego, takie jak "kozia broda" czy "szmaciak" być może nie zachęcają do spróbowania tego gatunku. Jednak warto się przełamać i dać mu szansę! Jest to bowiem jeden z najsmaczniejszych grzybów, które spotyka się w polskich lasach. Do 2014 roku był pod ścisłą ochroną - obecnie można go jednak zbierać całkowicie legalnie. Siedzuń sosnowy przypomina z wyglądu gąbkę, mózg albo koralowca - jest postrzępiony i rośnie na pniach spróchniałych sosen lub świerków. W smaku jest lekko orzechowy i delikatnie pikantny, ma również bardzo przyjemny, korzenny zapach. Siedzunia można smażyć, dusić, marynować i suszyć. Doskonale smakuje w najprostszej formie, czyli podsmażony na maśle. Warto zwrócić uwagę na tego grzyba również ze względu na jego właściwości zdrowotne:
Siedzuń zawiera beta-glukan, związki fenolowe i antybiotykowe, dzięki czemu uznawany jest za grzyba o właściwościach leczniczych!
Pictures
Log entries:
9x
0x
0x