Słupska gastronomia dawniej nie miała sobie równych. W okresie PRL-u powstały w mieście dwie kultowe karczmy, z których tylko jedna działa do dzisiaj.
"Karczmę Słupską" powołano do życia w 1976 r. Szybko stała się symbolem znakomitej słupskiej kuchni, jak również i towarem eksportowym. Jej twórcą był Tadeusz Szołdra. Karczma pomyślana była jako cały projekt, obejmujący nie tylko kulinaria (tradycyjne dania kuchni regionalnej), ale i wystrój wnętrza, a nawet ubiór kelnerek i kucharzy. Wkrótce "Karczmy Słupskie" powstawać zaczęły w innych miastach w kraju, a nawet i za granicą (jedna z karczm została otwarta w Chicago). Karczma zakończyła swą działalność w 2008 r.
Źródło:
http://www.gp24.pl/wiadomosci/slupsk/art/4338141,to-koniec-karczmy-slupskiej,id,t.html
Współrzędne wskazują na miejsce, gdzie znajdowała się "Karczma Słupska". Stąd, posiłkując się mapką, należy udać się do drugiej z miejskich karczm. To w jej pobliżu kryje się kesz. Hasłem do logu jest słowo, od którego powstała nazwa owej karczmy (pisane małymi literami).