Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
KASZËBË - Bitki dominikańskie - OP835Q
Projekt 130
Eigenaar: harpus
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 105 meter NAP
 Provincie: Polen > pomorskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Klein
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 19-07-2014
Gemaakt op: 16-07-2014
Gepubliceerd op: 19-07-2014
Laatste verandering: 14-08-2014
86x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
32 x Bekeken
71 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
13 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: areckis, Badzia Gadzia - (BG), baloniarz, crazy_baby, Driver, Geogosia, GFS, Miki., misiek_siersciuch (m_si), Sir Black, stepujace-szparagi, tuchlin, viridiana
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Bike  Nature 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL
Bitki dominikańskie to plastry mięsa zanurzone w sosie o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku z wyczuwalnym zapachem grzybów.
 
Kuchnia pomorska, zarówno dawna, jak i współczesna, jest bardzo różnorodna. Do jadłospisu mieszkańców miast przenikały potrawy z kultury wiejskie i odwrotnie. W pomorskiej kulturze kulinarnej inspirującą rolę odgrywała kuchnia gdańska, która wpływała w ciągu wieków na kulinarne zasoby całego regionu. Dlatego wśród potraw pomorskich zamieszczanych w różnych opracowaniach omawiających kuchnie regionalne, znajdują się i te pochodzące z Gdańska.
 
Potrawą, mającą dawny gdański rodowód, a od dziesięcioleci jadaną przez Kaszubów i Kociewiaków, są bitki dominikańskie. Istnieje wiele wariantów ich przyrządzania. Podstawowym składnikiem bitek dominikańskich jest mięso wołowe, które pokrojone na porcje, podsmaża się z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, a następnie dusi pod przykryciem. Ostateczny smak potrawy zależy od użytych składników. Obowiązkowo dodawana jest cebula, czasem suszone grzyby. Współcześnie smak sosu bywa wzbogacony suszonymi śliwkami, jabłkiem, zgodnie z upodobaniami gospodyń.
 
Jednym ze składników potrawy może być również wino, które powinno odparować, bo „nie czuć wtedy alkoholu, a pozostaje jedynie aromat wina”. W bardzo dużym stopniu to ten składnik decyduje o wyjątkowym smaku bitek dominikańskich. Dawniej bitki były potrawą świąteczną, obecnie przygotowywane są również na co dzień. Na Kaszubach dodatkiem do bitek dominikańskich jest kiszona albo przysmażana kapusta bądź kiszony ogórek.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
okolica