Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
KASZËBË - Bitki dominikańskie - OP835Q
Projekt 130
Owner: harpus
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 105 m. ASL.
 Region: Poland > pomorskie
Cache type: Traditional
Size: Small
Status: Ready for Search
Date hidden: 19-07-2014
Date created: 16-07-2014
Date published: 19-07-2014
Last modification: 14-08-2014
86x Found
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
32 visitors
71 x rated
Rated as: Excellent
13 x recommended
This cache is recommended by: areckis, Badzia Gadzia - (BG), baloniarz, crazy_baby, Driver, Geogosia, GFS, Miki., misiek_siersciuch (m_si), Sir Black, stepujace-szparagi, tuchlin, viridiana
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Bike  Nature 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL
Bitki dominikańskie to plastry mięsa zanurzone w sosie o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku z wyczuwalnym zapachem grzybów.
 
Kuchnia pomorska, zarówno dawna, jak i współczesna, jest bardzo różnorodna. Do jadłospisu mieszkańców miast przenikały potrawy z kultury wiejskie i odwrotnie. W pomorskiej kulturze kulinarnej inspirującą rolę odgrywała kuchnia gdańska, która wpływała w ciągu wieków na kulinarne zasoby całego regionu. Dlatego wśród potraw pomorskich zamieszczanych w różnych opracowaniach omawiających kuchnie regionalne, znajdują się i te pochodzące z Gdańska.
 
Potrawą, mającą dawny gdański rodowód, a od dziesięcioleci jadaną przez Kaszubów i Kociewiaków, są bitki dominikańskie. Istnieje wiele wariantów ich przyrządzania. Podstawowym składnikiem bitek dominikańskich jest mięso wołowe, które pokrojone na porcje, podsmaża się z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, a następnie dusi pod przykryciem. Ostateczny smak potrawy zależy od użytych składników. Obowiązkowo dodawana jest cebula, czasem suszone grzyby. Współcześnie smak sosu bywa wzbogacony suszonymi śliwkami, jabłkiem, zgodnie z upodobaniami gospodyń.
 
Jednym ze składników potrawy może być również wino, które powinno odparować, bo „nie czuć wtedy alkoholu, a pozostaje jedynie aromat wina”. W bardzo dużym stopniu to ten składnik decyduje o wyjątkowym smaku bitek dominikańskich. Dawniej bitki były potrawą świąteczną, obecnie przygotowywane są również na co dzień. Na Kaszubach dodatkiem do bitek dominikańskich jest kiszona albo przysmażana kapusta bądź kiszony ogórek.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
okolica
Log entries: Found 86x Not found 0x Note 0x All entries Show deletions