Receptura na kiszkę kaszubską pochodzi z XVIII wieku. Jest to potrawa regionalna z okolic miejscowości Gochy (dzisiejsza gmina Lipnica w powiecie bytowskim). Mieszkańcy Gochów gospodarowali na ubogich, piaszczystych glebach. Uprawa zbóż była tutaj nieopłacalna. Większe plony dawała gryka, w dodatku można ją było przechowywać jak zboże. Kaszubi uważali grykę za dar Boży, dzięki któremu można było przyrządzić dla gości smaczne i wyszukane jadło.
Kasza gryczana jest więc podstawowym składnikiem kiszki kaszubskiej. Potrzebne są jeszcze: ziemniaki, jaja, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Kiszkę kaszubską podawano w czasie postu, ponieważ jest to danie bezmięsne. Wersja ze szpyrkami (skwarkami) z wędzonej słoniny podawana była odświętnie. Trudno dzisiaj ustalić dokładnie, kiedy kiszka kaszubska pojawiła się na pomorskich stołach.
źródło: www.pomorskie.eu
Skrzynka:
Dwa etapy: start i finał.
Na współrzędnych startowych - pojemnik mikro z współrzędnymi finałowymi.