Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
PYZA na wielkopolskich dróżkach.....(WLKP TEJ!) - OP6725
tradycyjne, drożdżowe, na parze
Eigenaar: dptak
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 120 meter NAP
 Provincie: Polen > wielkopolskie
Cache soort: Puzzel Cache
Grootte: Normaal
Status: Gearchiveerd
Geplaatst op: 09-05-2013
Gemaakt op: 09-05-2013
Gepubliceerd op: 09-05-2013
Laatste verandering: 21-02-2021
92x Gevonden
0x Niet gevonden
1 Opmerkingen
watchers 1 Volgers
21 x Bekeken
84 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
12 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: aniolekdiabelka, crazy_baby, Driver, GFS, krótkofalówka, kuczol, Mario&Monia, Nefryt+, night_time, noorbi, pati666, yezior
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Go geocaching with children  Nature  Access only by walk 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

 

 

Nazw jest wiele :parowańce, pampuchy, buchty, kluski na parze , a chodzi o to samo o PYZY. W Wielkopolsce są popularnym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza odświętnego - do jedzenia z sosem, albo polane tłuszczem. Każda szanująca się wielkopolanka ma "specjalną" wkładkę do garnka do gotowania na parze. Wykorzystuje się je w zasadzie tylko do pyz oraz do białej i surowej kiełbasy.

 A tu coś na deser.

Wielkopolskie pyzy - kluski na parze
Składniki:

  • 7  kg mąki pszennej
  • 2  szklanka mleka
  • 2  jajka
  • 2 łyżki masła stopionego
  • 6  dag świeżych drożdży
  •  sól i cukier do smaku

Wykonanie:nastawiamy parownik na 52:24. i 17.26 i
Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę i wlać pozostałe mleko, wbić jajka i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. (Mikser z hakiem jest w tym jednak niezastąpiony)

Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco, z sosem. Smacznego!


SPISZ WSPÓŁRZEDNE DO FINAŁU!!!

Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
pyza