Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
PYZA na wielkopolskich dróżkach.....(WLKP TEJ!) - OP6725
tradycyjne, drożdżowe, na parze
Owner: dptak
This cache belongs to GeoPath!
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 120 m. ASL.
 Region: Poland > wielkopolskie
Cache type: Puzzle
Size: Regular
Status: Archived
Date hidden: 09-05-2013
Date created: 09-05-2013
Date published: 09-05-2013
Last modification: 21-02-2021
92x Found
0x Not found
1 notes
watchers 1 watchers
21 visitors
84 x rated
Rated as: Excellent
12 x recommended
This cache is recommended by: aniolekdiabelka, crazy_baby, Driver, GFS, krótkofalówka, kuczol, Mario&Monia, Nefryt+, night_time, noorbi, pati666, yezior
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Go geocaching with children  Nature  Access only by walk 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

 

 

Nazw jest wiele :parowańce, pampuchy, buchty, kluski na parze , a chodzi o to samo o PYZY. W Wielkopolsce są popularnym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza odświętnego - do jedzenia z sosem, albo polane tłuszczem. Każda szanująca się wielkopolanka ma "specjalną" wkładkę do garnka do gotowania na parze. Wykorzystuje się je w zasadzie tylko do pyz oraz do białej i surowej kiełbasy.

 A tu coś na deser.

Wielkopolskie pyzy - kluski na parze
Składniki:

  • 7  kg mąki pszennej
  • 2  szklanka mleka
  • 2  jajka
  • 2 łyżki masła stopionego
  • 6  dag świeżych drożdży
  •  sól i cukier do smaku

Wykonanie:nastawiamy parownik na 52:24. i 17.26 i
Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę i wlać pozostałe mleko, wbić jajka i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. (Mikser z hakiem jest w tym jednak niezastąpiony)

Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco, z sosem. Smacznego!


SPISZ WSPÓŁRZEDNE DO FINAŁU!!!

Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
pyza