Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Pasteryzacja - lupi - OP8GQL
Właściciel: lupi
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 120 m n.p.m.
 Województwo: Polska > dolnośląskie
Typ skrzynki: Nietypowa
Wielkość: Mała
Status: Zarchiwizowana
Data ukrycia: 14-06-2016
Data utworzenia: 14-06-2016
Data opublikowania: 14-06-2016
Ostatnio zmodyfikowano: 03-10-2021
75x znaleziona
1x nieznaleziona
1 komentarze
watchers 1 obserwatorów
142 odwiedzających
58 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
31 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: abigeo, atris, bamba, Barciej33, BUZZ0, CarCam, Chochlik., Ganesia, Iksnigo, j_janus, krogulec, Lenser, ŁOKCIE, martuś, mimex, mixen6, MokraWydra, MrKili, Qbacki, reddox, Serengeti, snieeegu, straznik, szabla, Tomril, Tris, unkas, viajero71, wipi2, Zawsze25, Ziemeo
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Można zabrać dzieci  Zalecane szukanie nocą  Dostępna rowerem  Letterbox  Szybka skrzynka 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Pasteryzacja – technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.

Specyficzną metodą pasteryzacji jest tyndalizacja, inną tzw. apertyzacja, czyli „wekowanie”.

Ogrzewanie do temperatury powyżej 100 °C nazywane jest sterylizacją. Jedną z metod sterylizacji żywności jest proces UHT.

Nazwa procesu pochodzi od Ludwika Pasteura który wytłumaczył, dlaczego podgrzewanie i hermetyzacja umożliwiają dłuższe przechowywanie żywności.

Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 70 °C, jednak nie większej niż 100 °C. Np. typowy proces pasteryzacji mleka polega na ogrzaniu go do temperatury 100 °C w ciągu 1 minuty lub do 85 °C w ciągu 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.

Produkty pasteryzowane można przechowywać przez kilka dni, po zastosowaniu hermetycznych opakowań i pewnych zabiegów wspomagających (wekowanie, pekolwanie) przydatność do spożycia wydłuża się wielokrotnie.

Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji to:

  • mleko i jego przetwory
  • wino
  • piwo
  • przetwory owocowe jak: dżemy i marmolady, soki owocowe i warzywne
  • mięso, wędliny

Kesz:

Jest to letterbox.Letterbox Hybrydowy

 Letterboxing to inna forma zabawy w szukanie skarbów, w której zamiast współrzędnych wykorzystuje się wskazówki. W niektórych przypadkach właściciel skrytki zdecydował jednak, że będzie ona funkcjonować zarówno jako letterbox i geocache, a następnie umieścił jej współrzędne w serwisie geocaching.com. Jeżeli w takiej skrytce znajduje się stempel, nie jest to przedmiot na wymianę, ale narzędzie za pomocą którego poszukiwacze mogą zarejestrować swoją wizytę. Więcej na temat letterboxingu można przeczytać na stronie Letterboxing North America.

 

Pieczątka nie jest na wymianę - jest częścią kesza! Przy podejmowaniu proszę o zachowanie szczególnej konspiracji.

 

Powodzenia!

 

Obrazki/zdjęcia
Pasteryzacja