Adwent kończył się wileją. W przeddzień Bożego Narodzenia odbywało się wielkie sprzątanie, bo od Wigilii aż do Trzech Króli nie wolno było ani prać, ani szyć. Na osobnym stole kładzono przekrojoną pszeniczną struclę i żytni kołacz. W środek obu wypieków wkładano nóż, oglądano go dopiero w Nowy Rok, jeśli nie zardzewiał rok miał być dostatni w plony. W ten dzień na Kaszubach obowiązywał post aż do wieczora. Do stołu zasiadano po zachodzie słońca. Pod obrus kładziono sianko i podawano nieparzystą liczbę potraw. Po wieczerzy domownicy szli na pasterkę, a na stole zostawiali bochen chleba z nożem dla zmarłych. Do tradycyjnych potraw należały: śledź z kartoflami, groch z kapustą, zupa z suszonych owoców, kasza gryczana z olejem. Każda z podawanych na wieczerzy potraw coś symbolizowała.
chleb- oznaczał dobrobyt i początek nowego życia
wypieki z mąki - pomyślność w nowym roku
ryby- płodność i chrześcijaństwo
kapusta- odrodzenia
groch- miał chronić przed chorobami, a w połączeniu z kapustą zapewniać urodzaj
grzyby- zapewniały kontakt ze światem umarłych
Skrzyneczka pod kordami.
mak-symbol płodności
jabłka-chroniły przed chorobami gardła
miód- zapewniał ucztującym przychylność sił nadprzyrodzonych
opłatek- zgoda i jedność
Po wieczerzy z każdej potrawy zanoszono odrobinę psu, to zapewniało mu czujność przez cały rok.
Na podstawie"Smak Kaszub, czyli kuchnia regionalna tradycja i przepisy"
Pamiętajcie o spisaniu z loogbooków literek i cyferek potrzebnych do finału!!
Na terenie projektu obowiązuje zakaz wjazdu do lasu pojazdami silnikowymi!!
Partnerami tego projektu są Powiat Bytowski, RDLP w Szczecinku, Nadleśnictwa: Bytów, Leśny Dwór oraz Trzebielino, Gminy Borzytuchom, Kołczygłowy i Trzebielino, Partnerstwo Dorzecze Słupi i Zrzeszenie Kaszubsko - Pomorskie.