Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
KASZËBË - Mòrénka - OP835K
Projekt 111
Właściciel: harpus
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 107 m n.p.m.
 Województwo: Polska > pomorskie
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Mała
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-07-2014
Data utworzenia: 16-07-2014
Data opublikowania: 19-07-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 14-08-2014
65x znaleziona
4x nieznaleziona
1 komentarze
watchers 1 obserwatorów
34 odwiedzających
60 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
1 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: mahisna
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Umiejscowiona na łonie natury, lasy, góry itp  Dostępna tylko pieszo 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL
Wśród gatunków ryb występujących w jeziorach raduńskich obok szczupaków, węgorzy, leszczy, płotek i okoni wymieniana jest sielawa, nazywana przez Kaszubów moryną lub morënką. Longin Malicki w opracowaniu poświęconym kuchni Kaszubów podkreśla, że specjalnością mieszkańców Wdzydz Tucholskich na początku XX w. były masowo produkowane wędzone „morynki” nazywane „opiekunkami”. Stąd zresztą wzięło się określenie miejscowej ludności – „Marenkowie” lub „Opiekunkowie”. Malicki podaje również informację o sposobie wędzenia w okazałych wędzarniach opalanych drewnem drzew liściastych (dębowym, brzozowym, olchowym) oraz igliwiem jałowca.
 
Do odławiania sielawy, tak jak dawniej, wykorzystywana jest sieć o niewielkich oczkach. Po złowieniu ryba jest oczyszczana, następnie zaprawiana, czyli umieszczana w solance, bądź tylko solona. Później sielawę należy podsuszyć, nawlec na haczyki lub drut i uwędzić w dymie z drewna bukowego lub olchowego.
 
Zarówno dawniej, jak i obecnie jada się sielawę nie tylko wędzoną, ale także smażoną. Zdaniem współczesnych informatorów, dawniej sielawy były większe, na jeden kilogram przypadało około dziesięciu ryb.
 
Duże sztuki „morynek” przeznaczano do solenia (podobnie jak śledzie), następnie układano je w beczkach. Stąd wzięła się, funkcjonująca do dziś wśród rybaków, inna nazwa sielawy – kaszëbsczi slédz (kaszubski śledź).
 
O popularności sielawy świadczy fakt, że w dalszym ciągu jest przyrządzana w przydomowych wędzarniach, jest przedmiotem wymiany z sąsiadami, a także znajduje się w jadłospisach kaszubskich restauracji i kuchni domowej.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
okolica
Wpisy do logu: znaleziona 65x nieznaleziona 4x komentarz 1x Wszystkie wpisy