Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
KASZËBË - Wòrzta - OP835G
Projekt 114
Właściciel: harpus
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 117 m n.p.m.
 Województwo: Polska > pomorskie
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Mała
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-07-2014
Data utworzenia: 16-07-2014
Data opublikowania: 19-07-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 14-08-2014
80x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 0 obserwatorów
27 odwiedzających
72 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Umiejscowiona na łonie natury, lasy, góry itp  Dostępna tylko pieszo 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL
Na terenach Kaszub mięsa spożywano mało, w związku z tym świniobicie obywało się 2-3 razy do roku i stwarzało okazję do świętowania. Z mięsa wieprzowego wyrabiano kiełbasy (worsztë) oraz inne wyroby podrobowe. W przejrzysty sposób przedstawili to Friedrich Lorentz, Adam Fischer i Tadeusz Lehr-Spławiński w opracowaniu „Kaszubi. Kultura ludowa i język” (Toruń, 1934 r.):
 
Kaszub odżywia się skromnie, głównem jego pożywieniem są ziemiopłody i ich przetwory, np. mleko, a szczególnie maślanka (masląnka). Gdzie uprawia się rybołówstwo, dochodzą do tego ryby, także śledzie słone są ulubioną i bodaj jedyną potrawą, kupowaną przez Kaszubów. Mięsa jada się mało, najczęściej w postaci solonej czy wędzonej, świeże mięso tylko z okazji świąt. Przyprawia się potrawy głównie solą, pieprzem i cebulą. (…) Z mięsa używa się prawie wyłącznie wieprzowiny i gęsiny. Większą część mięsa świń, które zabija się w jesieni, soli się i przerabia na kiełbasę (kôłbôse, vorszta) i okrasę (szpjek).
 
Receptura na wòrsztę na terenach Kaszub przekazywana była z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego jest tam w ten sam sposób przyrządzana.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
okolica
Wpisy do logu: znaleziona 80x nieznaleziona 0x komentarz 0x Wszystkie wpisy