Droga wojewódzka nr 334 prowadzi do dwóch miejsc związanych z historią światowego cukrownictwa buraczanego. Na nieczynnym już cmentarzu, między Moczydlnicą Klasztorną a Dworską, znajduje się grób Franciszka Karola Acharda, twórcy pierwszej buraczanej cukrowni na świecie. Nieco ponad 3 km dalej, we wsi Konary, można zobaczyć jej relikty. Stała wystawa poświęcona historii cukrownictwa, pod smakowitym tytułem "Sama słodycz", znajduje się w pocysterskim zespole pałacowo-klasztornym w Lubiążu.
Mało kto wie, że cukier z buraków na skalę przemysłową zaczęto produkować w XIX w. i że wszystko zaczęło się w niewielkich Konarach. W roku 1799 nabył je Franciszek Karol Achard, francuski naukowiec, który pierwszy opracował technologię pozyskiwania cukru z buraków i tym samym sprawił, że cukier przestał być zamorskim towarem luksusowym i stał się dostępny dla każdego. Właśnie w Konarach zbudował niewielką, choć jakże ważną fabryczkę - pierwszą buraczaną cukrownię na świecie. Pierwszy cukier uzyskano w niej w 1802 r. Dzięki wsparciu króla Prus Fryderyka Wilhelma III Achard doskonalił w swoim zakładzie procesy technologiczne, jednak pozbawiony talentu do robienia interesów zmarł w 1821 roku w biedzie i zapomnieniu. We wsi pozostały fundamenty cukrowni, a na odtworzonym fragmencie ściany postawiono pamiątkowy obelisk. Jego grób znajduje się nieopodal na niewielkim cmentarzu między Moczydlnicą Klasztorną a Dworską. Wieńczy go pokaźna płyta pomnikowa z 1886 r. ze złoconym napisem wyrażającym wdzięczność założycielowi niemieckiego przemysłu cukrowniczego.
Skrzynka dwusystemowa OC/GC.