W podwórku kamienicy w Gostyniu skrywa się dawna fabryka wina, o której można było przed laty przeczytać:
Stoisko 73b w Hali Przemysłu Spożywczego (na Powszechnej Wystawie Krajowej – przyp. Ł. Cz.) zajęte jest eksponatami wielkopolskiej firmy gostyńskiej F. Adamkiewicz. Miodosytnia gostyńska i Wytwórnia Win nie jest przedsiębiorstwem li tylko znaczenia lokalnego względnie prowincjonalnego, lecz spoglądając już na przeszło ćwierćwiekową działalność produkcyjną, wzbiła się do rzędu placówek krajowych o szerszym zakresie działania. Firma Adamkiewicz wytwarza miody pitne o tradycyjnej renomie staropolskiej, dalej wina owocowe oraz soki. Z miodów wymienić należy: Szlachecki, Wielkopolski, Lipowy, Kasztelański i Hetmański, a wszystkie gatunki są najprzedniejszej marki. Jej wina owocowe, to: Pomeryllos, Melano, Bordorus czerwone wytrawne, Bordorus czerwone słodkie, dalej Porzeczkowe słodkie, Tokaj, Słodka Reneta i Melagona.
25-letni okres istnienia swego wyzyskała omawiana firma w kierunku stałego ulepszania swych wyrobów, które doprowadziwszy do wysokiego poziomu jakościowego, stanęła do współzawodnictwa na wystawach krajowych i zagranicznych z wynikiem dodatnim. Dowodem tego uzyskanie medalu Grand Prix w Paryżu oraz Liége a także złote i srebrne medale na mniejszych wystawach krajowych.
Wspomnieć tu jeszcze w końcu wypada, że firma Adamkiewicz dostarcza na rynek różnych gatunków soki, wytłaczane z najszlachetniejszych owoców i preparowane na czystym białym cukrze.
Uwaga: by podjąć kesza nie trzeba przekraczać bramy. Za bramą jest teren prywatny o czym przypomina tabliczka. Uwaga na przechodniów.