Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Geo-Sznytka - OP8J14
Tradycje Żnińskiego piekarstwa
Właściciel: izunia77
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 81 m n.p.m.
 Województwo: Polska > kujawsko-pomorskie
Typ skrzynki: Own cache
Wielkość: Normalna
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 29-08-2016
Data utworzenia: 29-08-2016
Data opublikowania: 29-08-2016
Ostatnio zmodyfikowano: 03-08-2023
46x znaleziona
5x przeniesiona   146.56 km
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 0 obserwatorów
62 odwiedzających
42 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
2 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: elmodemonico, Rayan24
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Dostępna w określonych godzinach lub płatna  Można zabrać dzieci  Wymagany dodatkowy sprzęt 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Tradycje Żnińskiego piekarstwa. 

 

O chlebie pieczonym w Żninie jako o najlepszym na świecie dowiadujemy się z tekstów pisanych przez arcybiskupa Jana Łaskiego(1454-1531).

,,Chleb pszenny nigdzie indziej jak w Żninie jest bezwarunkowo najsmaczniejszy w świecie".

Jan Łaski jako arcybiskup gnieźnieński i kanclerz wielki koronny podróżował po Polsce i Europie więc chleb z niejednej piekarni jadał.

W późnym średniowieczu  podstawą pożywienia był chleb robiony na zakwasie. Pieczony na drożdżach jadali  bogaci a biedni żywili się  podpłomykami. 

Podpłomyki mają najprostszy skład, mąkę i wodę. Kto miał sól to dodawał ją do ciasta. 

Do spulchniania chleba najpopularniejszy był zakwas chlebowy. 

Zakwas chlebowy to mieszanka kilku bakterii ( pałeczka kwasu mlekowego) robiony po to by przeprowadzić fermentację. Uwalniany gaz w czasie fermentacji w cieście powoduje jego spulchnienie.

Nie wiadomo kto wynalazł zakwas ale wiadomo, że znany był już w starożytnym Egipcie (12 tysięcy lat temu)

Drożdże spożywcze ( grzyby) podobnie jak zakwas chlebowy służą do spulchniania pieczywa i znane już były w starożytności. 

 

Geo- Sznytka

Pomysł na tego kesza zrodził się na eventach gdzie do GeoSmalcu dowożę chleb. Sznytka to w gwarze Pałuckiej kromka chleba. W połączeniu z Geo-Ogórkami tworzą niepowtarzalne trio na, które przy okazji eventów zapraszamy. 

Kesza można podjąć wraz z konsumpcją na spotkaniach lub bez na kordach.

 

Smacznego! 

 

 

Wpisy do logu: znaleziona 46x nieznaleziona 0x komentarz 0x Wszystkie wpisy