Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
KASZËBË - Hylyng opiekany z cebulą - OP835S
Projekt 128
Owner: harpus
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 91 m. ASL.
 Region: Poland > pomorskie
Cache type: Multicache
Size: Small
Status: Ready for Search
Time required: 0:20 h    Distance to travel: 0.10 km
Date hidden: 19-07-2014
Date created: 16-07-2014
Date published: 19-07-2014
Last modification: 14-08-2014
64x Found
2x Not found
2 notes
watchers 0 watchers
33 visitors
58 x rated
Rated as: Excellent
21 x recommended
This cache is recommended by: baloniarz, Biedak, blobar, darklukas, Dezerter, Driver, ethanoll, GFS, gokglowczyce, Hr. Jan Usz, Leśne oko, macc.bo, Magr, Mycha, night_time, Qbacki, RoDaJJ, tears, Tisia, triPPer, woyt
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Take special equipment  Nature  Access only by walk 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

W kuchni światowej występuje wiele potraw ze śledzi. Podaje się śledzie gotowane, smażone, duszone i pieczone. W Polsce dawniej też je przyrządzano na różne sposoby, jednak dziś najczęściej podaje się przystawkę ze śledzia. Wokół miejsc, gdzie występowały śledzie, rozwijały się północne ośrodki cywilizacji, które bogaciły się właśnie dzięki śledziom.

Przepis na śledzia po kaszubsku znany jest od ponad 100 lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Śledź na Pomorzu stanowił najtańszy produkt spożywczy i był pożywieniem ludzi biednych, dostarczającym im cennego białka. Aby urozmaicić potrawy ze śledzia, przyrządzano go w zalewach na bazie octu i cebuli. W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Lubiane i kiedyś często spożywane były potrawy z ryb świeżych, wędzonych i solonych, przyrządzanych na wiele sposobów. Za najbardziej specyficzną cechę kuchni kaszubsko-pomorskiej i gdańskiej uważa się powszechne bogactwo ryb i potraw rybnych. Szczególnie powszechne są śledzie podawane w zalewie octowej.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 

Skrzynka:

Dwa etapy: start i finał.

Na współrzędnych startowych - zadanko. W pojemniku o wielkości mikro -  współrzędne finałowe.

Namiar na dodatkowy sprzęt (gdyby ktoś nie miał) w dodatkowych waypointach.

Additional waypoints
Stage Symbol Type Coordinates Description
Interesting place --- "narzędzie" pracy
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
okolica startu
Log entries: Found 64x Not found 2x Note 2x Picture 1x All entries Gallery