Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 105 m n.p.m.
Województwo:
Polska > pomorskie
Typ skrzynki:
Tradycyjna
Wielkość:
Mała
Status:
Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-07-2014
Data utworzenia: 16-07-2014
Data opublikowania: 19-07-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 14-08-2014
86x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
0 obserwatorów
32 odwiedzających
71 x oceniona
Oceniona jako:
znakomita
13 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez:
areckis, Badzia Gadzia - (BG), baloniarz, crazy_baby, Driver, Geogosia, GFS, Miki., misiek_siersciuch (m_si), Sir Black, stepujace-szparagi, tuchlin, viridiana
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Bitki dominikańskie to plastry mięsa zanurzone w sosie o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku z wyczuwalnym zapachem grzybów.
Kuchnia pomorska, zarówno dawna, jak i współczesna, jest bardzo różnorodna. Do jadłospisu mieszkańców miast przenikały potrawy z kultury wiejskie i odwrotnie. W pomorskiej kulturze kulinarnej inspirującą rolę odgrywała kuchnia gdańska, która wpływała w ciągu wieków na kulinarne zasoby całego regionu. Dlatego wśród potraw pomorskich zamieszczanych w różnych opracowaniach omawiających kuchnie regionalne, znajdują się i te pochodzące z Gdańska.
Potrawą, mającą dawny gdański rodowód, a od dziesięcioleci jadaną przez Kaszubów i Kociewiaków, są bitki dominikańskie. Istnieje wiele wariantów ich przyrządzania. Podstawowym składnikiem bitek dominikańskich jest mięso wołowe, które pokrojone na porcje, podsmaża się z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, a następnie dusi pod przykryciem. Ostateczny smak potrawy zależy od użytych składników. Obowiązkowo dodawana jest cebula, czasem suszone grzyby. Współcześnie smak sosu bywa wzbogacony suszonymi śliwkami, jabłkiem, zgodnie z upodobaniami gospodyń.
Jednym ze składników potrawy może być również wino, które powinno odparować, bo „nie czuć wtedy alkoholu, a pozostaje jedynie aromat wina”. W bardzo dużym stopniu to ten składnik decyduje o wyjątkowym smaku bitek dominikańskich. Dawniej bitki były potrawą świąteczną, obecnie przygotowywane są również na co dzień. Na Kaszubach dodatkiem do bitek dominikańskich jest kiszona albo przysmażana kapusta bądź kiszony ogórek.
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.