Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
KASZËBË - Mòrénka - OP835K
Projekt 111
Owner: harpus
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 107 m. ASL.
 Region: Poland > pomorskie
Cache type: Traditional
Size: Small
Status: Ready for Search
Date hidden: 19-07-2014
Date created: 16-07-2014
Date published: 19-07-2014
Last modification: 14-08-2014
65x Found
4x Not found
1 notes
watchers 1 watchers
34 visitors
60 x rated
Rated as: Excellent
1 x recommended
This cache is recommended by: mahisna
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Nature  Access only by walk 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL
Wśród gatunków ryb występujących w jeziorach raduńskich obok szczupaków, węgorzy, leszczy, płotek i okoni wymieniana jest sielawa, nazywana przez Kaszubów moryną lub morënką. Longin Malicki w opracowaniu poświęconym kuchni Kaszubów podkreśla, że specjalnością mieszkańców Wdzydz Tucholskich na początku XX w. były masowo produkowane wędzone „morynki” nazywane „opiekunkami”. Stąd zresztą wzięło się określenie miejscowej ludności – „Marenkowie” lub „Opiekunkowie”. Malicki podaje również informację o sposobie wędzenia w okazałych wędzarniach opalanych drewnem drzew liściastych (dębowym, brzozowym, olchowym) oraz igliwiem jałowca.
 
Do odławiania sielawy, tak jak dawniej, wykorzystywana jest sieć o niewielkich oczkach. Po złowieniu ryba jest oczyszczana, następnie zaprawiana, czyli umieszczana w solance, bądź tylko solona. Później sielawę należy podsuszyć, nawlec na haczyki lub drut i uwędzić w dymie z drewna bukowego lub olchowego.
 
Zarówno dawniej, jak i obecnie jada się sielawę nie tylko wędzoną, ale także smażoną. Zdaniem współczesnych informatorów, dawniej sielawy były większe, na jeden kilogram przypadało około dziesięciu ryb.
 
Duże sztuki „morynek” przeznaczano do solenia (podobnie jak śledzie), następnie układano je w beczkach. Stąd wzięła się, funkcjonująca do dziś wśród rybaków, inna nazwa sielawy – kaszëbsczi slédz (kaszubski śledź).
 
O popularności sielawy świadczy fakt, że w dalszym ciągu jest przyrządzana w przydomowych wędzarniach, jest przedmiotem wymiany z sąsiadami, a także znajduje się w jadłospisach kaszubskich restauracji i kuchni domowej.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
okolica
Log entries: Found 65x Not found 4x Note 1x All entries