Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 116 m n.p.m.
Województwo:
Polska > pomorskie
Typ skrzynki:
Tradycyjna
Wielkość:
Mała
Status:
Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-07-2014
Data utworzenia: 16-07-2014
Data opublikowania: 19-07-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 24-10-2018
84x znaleziona
1x nieznaleziona
1 komentarze
0 obserwatorów
38 odwiedzających
68 x oceniona
Oceniona jako:
znakomita
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Zmiana podpowiedzi kodowanej w związku ze zmianą sposobu ukrycia skrzynki.
Świniobicie na Kaszubach odbywało się zwykle dwa razy do roku – na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Znaczną część mięsa, zwłaszcza ze świniobicia jesiennego, przerabiano na kiełbasy, natomiast najlepsze porcje konserwowano w soli lub wędzono, aby wydłużyć okres ich przechowania.
Mięso przeznaczone na kiełbasy i inne wyroby siekano dużym nożem lub tasakiem na drewnianych deseczkach. Masę do jelit napychano za pomocą rogów bydlęcych, wewnątrz pustych, które były na obu końcach równo ucięte, a w środku starannie wyskrobane.
Bardzo często po świniobiciu przygotowywana była wątrobianka, która na Kaszubach nosi nazwę léberka (od niemieckiego słowa Leber – wątroba).
Skrzynka:
Maskowanie miejskie.
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.