Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
Piekarnia u Szymańskiego przy mostku garbatym - OP6049
Owner: bechem
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 332 m. ASL.
 Region: Poland > dolnośląskie
Cache type: Other type
Size: Micro
Status: Archived
Date hidden: 24-01-2013
Date created: 24-01-2013
Date published: 24-01-2013
Last modification: 25-12-2014
40x Found
0x Not found
2 notes
watchers 2 watchers
0 visitors
31 x rated
Rated as: Good
1 x recommended
This cache is recommended by: k.mil
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Periodical/Paid  Go geocaching with children  Bike  One-minute cache  Monumental place 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL
Piekarnia u Szymańskiego
 
Naprzeciwko „mostku garbatego" znajduje się piekarnia, bez której trudno sobie wyobrazić Zabobrze. Każdy, kto przechodzi tędy pierwszy raz, powinien wstąpić do sklepiku przy piekarni po pięknie pachnący bochenek prawdziwego chleba. Wielu Zabobrzan jeszcze dobrze pamięta to przykre uczucie zawodu, gdy po wejściu do wnętrza sklepiku okazywało się, że nie ma chleba, „bo wykupili".
W czasach PRL klientów nie brakowało, ponieważ jakość tutejszych wypieków  była bez porównania lepsza od gumowatych wyrobów spółdzielczej piekarni przemysłowej czy tzw. pieczywa rotacyjnego. Ponadto, z powodu złego zarządzania produkcją i dystrybucją państwowego chleba, brakowało go także w sklepach społemowskich. Dziś z klientami jest różnie - często cenę przedkładają nad smak i zdrowie. Mieszkańcy osiedla, jak konsumenci w całej Polsce, chętnie kupują importowane pieczywo z mrożonki, oferowane w niższych cenach przez międzynarodowe markety, albo sięgają po miejscowe wyroby o niższych gramaturach, ale za to efektownie nadmuchane polepszaczami.
Tymczasem u pana Mieczysława Szymańskiego wciąż można kupić klasyczny chleb wypiekany na naturalnym zakwasie, bez żadnych ulepszających domieszek lub czysty razowiec bez dodatku drożdży. Historia piekarni jest tak długa jak Zabobrza. Senior rodu piekarzy, Franciszek Szymański przybył w okolice Jeleniej Góry z Pruchnika koło Jarosławia. Pierwszą piekarnię uruchomił w Dąbrowicy, aby w 1964 roku przenieść się do miasta na ulicę Wiejską, gdzie w budynku pod numerem 6 postawił piec do pieczenia chleba. W 1979 roku rodzinną tradycją przejął pan Mieczysław, który obecnie przekazuje tajniki piekarskiego fachu swojemu synowi Pawłowi Szymańskiemu, co daje nadzieję, że jeszcze długo będzie można się cieszyć wypiekami -jak mówią miejscowi - „od Szymańskiego". Wychodząc z piekarni warto spojrzeć nad drzwi wejściowe do klatki schodowej budynku. Na elewacji starego domu zachowało się bowiem zdobienie w kształcie gwiazdy Dawida. Podobno na piętrze kamienicy przed wojną mieści się najstarszy żydowski dom modlitwy w okolicy ówczesnego Hirschbergu.

 


ZABOBRZE - PRZEWODNIK ARTYSTYCZNY (pozycja dostępna w bibliotekach)
 
Mostek garbaty 

Skrzynka
Aby zaliczyć skrzyneczkę trzeba:
1.  Znaleźć skrzyneczkę
2. Wrzucić do logu swoje zdjęcie w towarzystwie pieczywa od Szymańskiego (wstydliwi mogą wrzucić fotkę pieczywa na tle gazety z aktualną datą). 
Uwaga! Skrzyneczka czynna w dni powszednie od 7:30 do 17 a w sobotę do 13.
P.S
blackdeathowi udało się wynaleźć lukę. Dopuszczalne jest zdjęcie z witryną, ale tylko z datą niedzielną.