Produkcję wina na skalę przemysłową rozpoczęto w Zielonej Górze w latach 20-tych XIX wieku. Jednym z pionierów tego przemysłu był Friedrich Grempler, który otworzył wytwórnię win w 1826 roku. Dwa lata później powstała spółka Hausler - Grempler Foerster, która przekształciła się następnie w Grempler & Co.
Na bazie miejscowego surowca w fabryce produkowano soki owocowe, tanie wina oraz białe i czerwone wina musujące, które nie cieszyły się zbyt wielkim popytem. Dopiero przyjęcie francuskich nazw szampanów (Eperanay, Reims, Versaney) wpłynęło na zwiększenie sprzedaży win musujących. Z kolei udoskonalenie procesu produkcyjnego oraz wykorzystanie w produkcji szlachetniejszej odmiany winogron, sprawiło, że produkty Gremplera zdobyły nagrody na targach w Paryżu (1855), Londynie (1862) i Wiedniu (1873).
W latach 20-tych XX wieku produkcja win osiągnęła liczbę około 250 000 butelek rocznie, a w latach 30-tych 800 000 butelek rocznie.
W czasie II wojny światowej firma była dostawcą szampana dla kasyn wojskowych, głównie Werhmachtu. Pozostawione po wojnie zapasy wina beczkowego i butelkowego pozwoliły na odtworzenie produkcji i sprzedaży wina na polskim rynku do 1947 roku.
W późniejszym okresie wytwarzano soki i wina owocowe na bazie surowca krajowego (np. jabłek, czarnej porzeczki, wiśni, itp.). Produkcję przemysłową win owocowych zakończono wraz z upadkiem Lubuskiej Wytwórni Win w 1999 roku.
Żródło:http://www.zielona-gora.pl/PL/186/921/Winiarnia/
Przydatne informacje:
Skrzynka dostępna o każdej porze dnia i nocy, jednak ze względu na umiejscowienie kesza w ścisłym centrum, zalecane poszukiwania wieczorno-nocne.
Dla pierwszych trzech znalazców przewidywane są certyfikaty które niestety do skrzynki się nie zmieściły, także wskazany odbiór osobisty lub wysyłka pocztą e-mail.
Do wyciągnięcia logbooka może przydać się pęseta!